Info- ja võrguühiskond

EESTI INFOÜHISKONNA ARENGUKAVA



Igal normaalsel riigil on plaanid ja ideed, mida nad teatud asja jooksul soovivad korda saata. Läbi arengukava annab ülevaate ja sihi paranamaks majandust, tööpõldu, mille tulemusena paraneb üleüldine elanike elukvaliteet. 
Ka Eesti lõi endale 2012-2013. aastatel 2020 aastaks endale arengukava. Nüüdseks saame lugeda tulemusi ja kui kaugele me aastatega jõudnud olema.


Lugedes arengukava jäi silma punkt nimega: "Inimesed on saanud IKT abil nn targaks tarbijaks. Nad hoiavad raha kokku või saavad teenitud raha eest rohkem väärtust, näiteks elades tarkades majades või ostes interneti kaudu rohkem epoodidest."
Kuna isiklikult jälgin päris usinalt investeerimisemaasikut, siis viimaste aastatega on Eesti inimeste iniveerimisteadlikus kasvanud metsikult. Iga aastaselt korraldatakse Investeerimisfestivali, iga kuu on mõni Äripäeva pealt korraldatud kursused, seminarid jm. 
Isiklikult ütleksin, et investeerimine on saanud pigem lahedaks ja "Must-have" osaks tänapäeva ühiskonnas. Kui sa ei investeeri, siis mis sa üldse teed`?

Kindlasti veebipõhine kaubandus on saanud tuule tiibadesse, eriti veel peale Covidi lainet, kus suured ostukeskused olid suletud. Firmad ja ettevõtted olid sunnitud panustama suuri summasi oma IT-Infrastruktuuri, looma paremaid tingimusi ostjatele. Paljud ettevõtted isegi suurendasid oma üldist aastakäivet ja kasumit. 

Enda jaoks kõige ebaõnnestumaks punktiks loeksin: Eesti keel on digitaalses maailmas elus ja arenev. Eesti keele tehnoloogia abil saab kasutada igapäevaseadmeid ja e-teenuseid.
Kõik minu tehnikavidinad on inglise keeles. Ma otsin lahendusi oma tehnikaprobleemidele inglise keeles. Lihtsalt öeldes, eestlased ei oska korralikult tõlkida tekste ja faile eesti keelde. Töötades elektroonikapoes, kus igapäevaselt puutun kokku toodete manuaalidega, siis isegi ei vaata eesti keelsele sisule. Inglise keeles on kõik lihtsalt kergem ja kiirem. Muidugi e-teenuste kasutamine eesti keeles on täiesti adekvaatne, kuid ikkagi tihti eelistan kasutada inglise keelseid variante, isegi interneti pangas. 

Comments

Popular posts from this blog

Virginia Shea 10 käsust

Uus meedia vs "vana"

IT proff vs IT Noob(?) 8.nädal.