Copyright


Autori moraalne Autori moraalne õigus oma loomingule:oma loomingule:

Aastaid tagasi oli kergem varastada teiste inimeste loominguid ja presenteerida neid kui endi omi ja lõigata sellest veel ka tulu. Tänapäeval on palju lihtsam hoida enda loodud oma nime all ja varastamine on raskendatud. Ilma autori nõusolekuta ei tohiks keegi kasutada. Esimene varguse näide, mis kohe pähe tuli on tuntud mängust CS:GO, kus isikud Auzzii and SiC laadisid üles oma disaini, mis hiljem lisati mängu. Mõni aeg hiljem isik nimega CanisAlbus esitas copyright infringement kaebuse, mille hiljem ta ka võitis ning tema desain eemaldati mängust. Auzzi ja Sic ei viidanud üheksi kohas, et tegemist võiks olla kellegi teise disainiga. 

Üldjuhul kui on soov kasutada kellegi loomingut näiteks esitlustes, et illustreerida oma sisu, siis ei pea ostseselt viitama autorile(tingimusel, et oma esitlusega ei teeni sa raha!!).


Uued teosed saaksid automaatselt autoriõiguse 5 aastaks:

  Rick Falkvinge ja Christian Engströmi soovisid, et uute teoste kaasneks ainult kuni 5 aastane autoriõigus ning alles siis saaks autor otsustada kas soovib teost omada kauem. Suures pildis ma nõustun selle soovitusega, sest ka ise olen tihti internetis kolades leidnud kunsti, mida sooviksin kasutada oma tegemistes, kuid lihtsalt ei leia autorit, kelle poole pöörduda. Peale 5te aastad saaksid teised inimesed teost kasutada, mis muidu oleks lihtsalt raisku läinud. Kindlasti ei tohiks peale 5te aastat teos kuuluda ainult ühele inimesele, vaid teos peaks olema avalikult kasutatav ja igaüks võib sellest kasu lõigata. 

Eestis siiani võib asju paljundada ja levitada teoseid kui nendega ei teenita raha.

 


Comments

Popular posts from this blog

Virginia Shea 10 käsust

Uus meedia vs "vana"

IT proff vs IT Noob(?) 8.nädal.