IT proff vs IT Noob(?) 8.nädal.

 Kuidas me saame hinnata milline inimene on IT proff ja kes lihtsalt käsitööline? Mina arvan, et välisevaatluse peale hinnata on võimatu. Objektiivseks hindamiseks peaksime me jälgima inimest pikemat aega, oma enda peas konstruktiivse kriitikiga abil hindama, et kuidas antud isiku pea töötab - kas ta mõtleb oma peaga või keegi mõtles tema teest ja lihtsalt kirjutab, mida ta peab ja on ette antud.

Inimene astub väga suure sammu oma elu arengus kui ta üks hetk mõistab, et ta tegelikult ei tea väga midagi kuidas maailm töötab ja tema teadmised piirduvad heal juhul keskpärasusega. Proffesionaal tahab iga päev areneda, õppida uusi asju ja endale lahti mõtestada igasugused probleemid ja lahendused. Isegi kui profesionaal on maailma kõige edukama IT-firma juht või peainsener, siis ta ikkagi teadvustab, et kuskil keegi on ikkagi targem, parem ja kiirem kui tema. Alati on keegi parem. 

Käsitööline väidab endale, et peale uue asja õppimist ei pea ta mõnda aega midagi õppima ja kuidagi arenema, sest tema jaoks on hetkesed teadmised piisavad. Võhik langeb täielikult oma mugavustsooni, üritades kõigile teadvustada, et tema on oma firma ja regiooni parim, sest ta on oma karjääriredeli kõige kõrgema pulga peal.

Vigu tehes tunnistab profesionaal, et on eksinud, käsitööline aga hakkab süüdistama puudulike teadmisi, ajapuudust, katkist programmi vms. Käsitöölise jaoks on kõik teised tema vigades süüdi ja tema pole midagi valesti teinud. Profesionaal hakkab vähemasti kiiresti probleemile lahendust otsima, et saaks töö lõpuni viia, vaatamata sellele, et on hilja, raha ei maksta enam või midagi muuda traagilist. Profesionaal tahab vältida, et tulevikus juhtuks midagi saranast.


Kõik on kunagi olnud käsitöölised ja see on täiesti okei. Minu arvates profesionaalil ja käsitöölisel vahel ei ole suurt sammu, peab endaga kriitilisem olema, lugema, õppima ja tahtma olla parim versioon endast.

Comments

Popular posts from this blog

Virginia Shea 10 käsust

Uus meedia vs "vana"